maandag 30 juli 2012

Tijd voor harmonie: de badkamer


In de badkamer hebben we eindelijk de moed om te beginnen met schuren, primeren, vernissen, tegelen, voegen. Het ziet er al helemaal anders uit... Morgen goudverf op 't plafond & daarna behangen. Dat wordt ook een prachtruimte..


kruisweg.. ;-)




zondag 29 juli 2012

Somewhere over the rainbow

Soms krijgen we prachtige geschenken van moeder aarde.

Deze viel uit de lucht, ik heb Tom er van zijn werk, en ons wolfje er voor uit zijn bed gehaald.





Tijd voor harmonie: de keuken

Na een jaar in on-afgewerkte en nogal rommelige omstandigheden te hebben gewoond heb ik echt nood aan wat harmonie en schoonheid rond me. Als 't weer herfst wordt ga ik veel moeten binnen zitten en dan wil ik een huis binnenin, waar ik graag ben en me goed in voel. En dat betekent: tijd voor afwerking.
In de keuken moet ik me voortdurend voor alles bukken en mijn luiheid laat me ipv door de knieën zakken, door mijn rug buigen. En da's dus niet goed hè..

In ikea vindt Tom in de koopjeshoek een 4 tal keukenkastjes: toonzaalmodellen met alles op en in. En die nemen we dan mee. En een keukenblad om erop te zetten.


Ze worden een paar dagen later geïnstalleerd: meer bergruimte = minder rommel! =)
Mijn wens een rek bovenaan te installeren wordt ook ingewilligd: Tom zaagt planken op maat, ik schuur ze glad.


Nog vernissen en af!
Tegeltjes (zonnegeel) besteld voor aan het kookvuur, en een stukje muur ga ik ook mee geel schilderen (de vlek is een tester), ik plan kleine gordijntjes voor de kastjes meteen naast de oven die openstaan...
En ik begin het te voelen! Yes...!






zondag 22 juli 2012

Vocht-alert

Minder goed nieuws. Met een hele vochtige week achter de rug wegens heel veel regen, komen er opeens een boel beestjes tevoorschijn. Na enig onderzoek blijkt het te gaan om stofluis. Er zit een liedje in mijn hoofd, en 't doet geen goed: Allemaal beestjes

allemaal beestjes


En die blijken te leven van schimmels. Bij inspectie zien we waar het aan ligt: een deel vilt blijft nat, droogt niet goed en daar is voorzichtig schimmel aan 't ontstaan. Dus doen we wat we kunnen: in een droog weekend proberen we zo goed en zo kwaad als 't kan de yurt te drogen. Daar waar we koorden met bakstenen spanden om de flappen bovenaan de kroon naar beneden te houden, blijft de vilt nat. Dus die koorden worden nu op de gewortelde stammen van de knotwilgen gespannen.
En de bovenste lagen van de yurt leggen we omhoog, zodat de vilt zo goed en kwaad als 't kan al wat kan drogen.


wolf met klimhelm ter beveiliging van vallende takken

En we knotten de treurwilg, zodat er meer licht op de yurt kan vallen.


Tom in zijn element

En we snoeien de laurierkers haag.

En we zorgen dat het halletje beter afsluit.
de koorden komen nu binnen, de regen niet



En stoken... ook al schijnt de zon.

... en stofzuigen stofzuigen, stofzuigen tot ik zot wordt.
Die beestjes blijven dag na dag na dag terugkomen. Ze doen niets hoor, je kan ze gewoon met de hand doodnijpen, ze bijten niet, ze steken niet... ze eten hout, papier, en leven in natuurlijke materialen. Maar met 100 eitjes per dag, blijven ze gewoon overal te zien. En ze blijken echt overal te zitten, van de rieten stoelen, tot in de kleerkasten en natuurlijk gewoon op de vloer, de wanden, tussen de wanden... onbegonnen werk. Na 3 dagen geef ik 't marathonstofzuigen op en koop ik een soort ultrasoon ding, in de hoop kruipend ongedierte er mee weg te krijgen zonder alles te moeten doden. En natuurlijk werkt het niet... Al zou volgens de handleiding pas na 2 weken echt resultaat te zien moeten zijn, en daar heb ik natuurlijk het geduld niet voor.

ultrasoon

Dan maar overstappen op gif. Maar gezien het een slaapruimte is, liefst geen spuitbussen. Vapona, Baygon. Elke dag een muggenstick in, en dat heeft resultaat. De lijkjes vallen van de muren. Maar er blijven nog een deel leven ook. Dus verdubbelen we het geheel en (2 sticks ipv 1) en nu elke dag een halve dag alles toe en gif in de lucht. Dat moeten we dan maar een aantal weken volhouden tot het voorbij is. Liefst van al zou ik een stoomreiniger huren en daar de vilt mee behandelen, maar dan hebben we de garantie van minstens 4 dagen mooi weer nodig. Tja...

muggensticks


zaterdag 21 juli 2012

Tok tok tok

De kipjes zijn verhuisd. Hun hok hebben we met kruiwagen (ik aan de kruiwagen, Tom aan het hok) en heikel sturen naar het ander deel van de tuin gekregen. De draad werd afgespannen, een hek werd in mekaar geknutseld. 's Nachts gingen ze "op stok" in de vlier die boven hun oude hok stond. Max boven, de 3 kippen eronder een tak lager. En dan zijn we ze één voor één met de pillamp gaan zoeken en uit de bomen gaan plukken. Onder heel wat protest! Hup, in hun nieuwe hok en deurtje toe.



De volgende dag, wat dacht je: ontsnapt! En terug naar hun oude plek. Dus 's avonds weer 't zelfde verhaal: haan & kipjes plukken, in hun hok steken onder luid gefladder en gekakel. De laatste kip had zich dan ook goed verstopt eer we haar kwamen halen. Maar wie zoekt die vindt, zelfs in 't donker. Dus kipje nr 3 ook terug in het hok. En dan heb ik ze even uitgelegd wat er aan de hand was. Met resultaat: de volgende dag gingen ze heel braaf in hun hok slapen! En dat toen ze vanaf toen nu elke avond. Ze ontsnappen nog uit de nieuwe omheining, maar gaan wel altijd flink terug. Dus toch wel slimme beestjes... ;-)

maandag 16 juli 2012

Zin in Zon!

Het is te zien dat ik er een weekje niet was: mijn moestuintje is in nood.
Mijn plantjes zijn goed in blad aan 't schieten, maar ze hebben echt te weinig plaats. De tomaten liggen op de grond, die moeten opgebonden. Slechts 1 bonenstruik heeft zijn stok gevonden en de slakken vinden niets leuker dan alles opsmikkelen. Maar het groeit en bloeit wel allemaal, dus echt klagen doe ik niet. Alleen zou 't leuk zijn om eens bij zon in de moestuin bezig te zijn ipv in de regen.
moestuin woekering
artisjok groeit gestaag...


Tom laat zich daar niet door tegenhouden. Ondanks de hoeveelheden water die uit de lucht vallen, is hij moedig bezig met de basis te leggen voor een zonneterras op de binnenkoer. Dat allemaal met recyclage van betonpaaltjes en bakstenen uit tuin en huis. Van Stijn & Veerle krijgen we dan binnenkort houten vlondertjes die we er kunnen op leggen.


donderdag 12 juli 2012

De praktijk in wording

Tom en Stijn werken tijdens mijn afwezigheid keihard door en toveren het begin van mijn praktijk!
Een deuropening wordt gecreëerd;


en de vloer wordt gelijk gelegd (gegraven)
dan kapt Tom bakstenen tot puin en vult de vloer met steentjes.
Daarna chappen. Klaar om isolatie te leggen!


Het ziet er goed uit! Ik ben super verrast bij het thuis komen... :-)


donderdag 5 juli 2012

Verhuisplannen voor villa Kakelbont

Dàt is het plan. Naar mijn gevoel krijgen de kippen te weinig zonlicht op een dag. Toen we de kippenren maakten onder de hazelaar was deze nog maar nauwelijks in blad. En nu, na ze terug gesnoeid te hebben, ziet het er ginds nog steeds te donker en te veel schaduw uit. Tenminste, dat denk ik. Vandaar dat we de kippen tegenwoordig af en toe "vrijaf" geven en laten rondlopen in de ganse tuin. Maar daar gaat het gras van kapot (ze krabben met hun poten nogal wat af). En gezien we een overvloed aan bramen hebben in het bos waar we de fruitbomen hebben, dachten we daar een nieuwe plek te zetten. Dan kunnen ze in de winter naar het bos bij de hazelaar, en in de zomer naar de plek bij de fruitbomen.

Voor wolf zijn schooltje zitten we in de tuingroep (mee de speelplaats tot een paradijsje omtoveren) en die dag moesten er veel paaltjes in de grond worden geboord. Daarvoor huurden we een benzine-boor. En na het werk in de tuin, deden we ook even de paaltjes bij ons thuis. Dat ging een stuk sneller dan voordien met de handboor en schop..

Nu nog een hekje en hun hok kan verhuizen! (over een paar weken, onszelf kennende)




maandag 2 juli 2012

Cadeautje van Moeder Aarde

De dag voor mijn verjaardag krijg ik een prachtcadeau! De waterlelie in de vijver aan de kruidenspiraal opent zich voor 't eerst. Al meer dan een maand zit ik naar die knop te kijken en te wachten, en plots, bij volle maan opent ze zich in al haar pracht...


De kruidenspiraal zelf doet het ook niet slecht!



En de klimrozen doen het evengoed fantastisch! :-)



zondag 1 juli 2012

Wolfje metst!

Samen met zijn papa en Stijn leert onze wolf metsen... Een vensterbank verhogen met cement. Hij doet dat goed, nietwaar? Voor net 4 te zijn geworden! :-)





In de praktijk is er een groot gat in wording (de deur naar de schuur) en de vloer wordt verder uitgegraven.

zondag 24 juni 2012

Hoera!

De dakrubber ligt erop! Met al de kantjes aangewerkt, zelfs de dakkoepel! Eindelijk eindelijk...
dat wordt gevierd met kampvuur en glaasje wijn! :-)



zaterdag 23 juni 2012

Al die willen te kapren varen

Bij de boomhut was ook een nieuwe schommel gepland. Zo'n zalige ronde die alle kanten uitkan. Op midzomernacht (dag) kiezen we om deze aan de boomhut toe te voegen. Met een acaciastam, wat sloophout, draadstangen, houtbouten (met dank aan Wim & Manu) weten we een staketsel in mekaar te timmeren. Wolfgang vindt het ronduit fantastisch!


Gat zagen om de autobanden erin te laten passen

met midzomernachtskroon op de schommel


We maken ook een ingang met behulp van oude autobanden langs een gat dat we laten uitkomen in de vloer. Zo kunnen kleine kinderen veilig omhoog en omlaag klimmen.


zaterdag 9 juni 2012

Boomhut bouwen

Ter ere van een jarige Wolfgang (4 jaar) maken we een boomtaart en starten we met de bouw van een boomhut in onze tuin. We kiezen de dikste den en daarrond wordt het platform opgetrokken. Een afdak van zeil, om ook in de regen te kunnen werken.
De schuifaf wordt er aan vastgemaakt, de oude ladder, en een touw. Dat is al een super begin voor véél speelplezier!







zaterdag 26 mei 2012

Beerput

Af en toe stuit je op werk waar je geen zin in hebt. Zo stoten we op een stank in de badkamer. Waar blijkbaar een overgelopen beerput de schuldige was. Een beerput waar de kraag (mangat) van ingestort was.
Dus laten reinigen. En dan heropmetsen. En dan buizen vervangen. Tom ontwikkelde een ingenieus systeem (gelukkig is hij ingenieur he, die kunnen ingenieus zijn ;-)) om de buizen aan te trekken met een handlier. Zo kon hij ze zonder alles opnieuw uit te graven, doorschuiven tot achter in de tuin, onder de yurt door. Het heeft wat avondjes werk gekost. Maar ondertussen is het toch maar geflikt zonder dat er al te veel spitwerk en rug-radbraken bij was.
Onze ervaring kwam nadien ook van pas bij 't werkweekend van Stijn, die ook riolering moest vervangen.

zaterdag 19 mei 2012

Aanleggen moestuin

Dit jaar wil ik starten met een biologisch dynamische moestuin. Dus geen spuiten met insecticiden, en rekening houdend met de maankalender. Die heeft nl een invloed op de gewassen net als op eb en vloed. Zaaien bij wassende maan werkt beter dan bij afnemende maan bvb.

Het liefst ook permacultuur. Dat houdt in dat je probeert gewassen bij elkaar te plaatsen die naast elkaar het best gedijen: bvb tomaten en basilicum of peterselie bij elkaar; boontjes en kapucijners bij elkaar, enz. En dat je die per jaar ook van plaats wisselt, zodat de bodem niet uitgeput raakt. Dat werkt dan met 4 grote groepen: de vlinderbloemigen, de wortelgewassen, nachtschade-achtigen enz.
Het is een hele studie en ik moet me er wat inwerken. Daarom probeer ik de moestuin wat simpel te houden dit jaar. Volgend jaar zal ze zeker uitbreiden.
Tom helpt met omspitten; het minimum, want de bodem heeft verschillende lagen en die worden best niet gemengd. Dan maak ik een cirkel met hazelaartakken en Wolfje & Stian helpen mee paaltjes kloppen en takken aandragen voor invlechten. Zo zien we goed tot waar we kunnen maaien met de zeis.




En dan wordt er geplant en gezaaid op verschillende tijdstippen: tomaten, aubergine, ajuintjes, patatten in 1 vak; artisjok, pompoen, maïs, boontjes in verschillende kleuren en afmetingen, worteltjes, rode biet, pastinaak, aardpeer, enz... De moestuin blijkt, nu al, te klein. En dan zijn de frambozen en rode bessen nog niet eens in de buurt gezet.